Vechtstreek-Museum

Uit Vecht.nl
Ga naar: navigatie, zoeken

2013-07-11:

In het kader van de Tentoonstelling ‘Voortvarend in de Vechtstreek, twee eeuwen industrie’ wordt er een bedrijfsbezoek georganiseerd op 11 juli 2013 vanaf 14.00 tot 17.30 uur bij Greif Nederland B.V. (voorheen van Leer) Bergseweg 6, 3633AK Vreeland.

In 1919 richtte Bernard van Leer de vatenfabriek NV Van Leer's Verenigde Fabrieken in Amsterdam op. De eerste jaren had hij afwisselend successen en tegenslagen; er werden bedrijven gekocht, dan weer verkocht en later weer teruggekocht. In 1922 had van Leer te maken met stakingen. Maar vanaf 1929, nadat hij met een Amerikaans bedrijf de licentie had afgesloten voor een nieuw type vatsluiting, haalde hij grote orders binnen o.a. bij de Shell. Hij werd hierdoor een wereldspeler. In 1930 verhuisde hij de fabriek naar de stilgelegde roomboterfabriek Milka bij het voormalige pension Brugzicht. Hij leverde in de Vechtstreek o.a. aan van Houten in Weesp en Bammens in Maarssen. Gedurende de oorlogsjaren lag de productie vrijwel stil. Na 1946 expandeerde het bedrijf weer en van Leer opende vatenfabrieken in vele landen. Er volgden toen zeer veel overnames en openingen van nieuwe vatenfabrieken over de gehele wereld, onder meer in het moeilijk toegankelijke China. Bernard van Leer was een kleurrijk man. Hij had een eigen circus waar hij zelf ook in optrad. Via de Van Leer Foundation besteedde hij veel geld aan goede doelen. In Vreeland schonk hij de huidige Vechtbrug. Bernard van Leer werd geboren in 1883 en overleed in 1958. Oscar van Leer werd de nieuwe directeur. Toen hij 1996 overleed was Van Leer geen familiebedrijf meer. Het bedrijf werd in 2001 overgenomen door het Amerikaanse concern Greif. Toen verdween ook de naam Van Leer. Dit bedrijf is nog steeds de grootste werkgever in Vreeland. Dit bedrijfsbezoek biedt u een unieke kans om ter plaatse geïnformeerd te worden over het verleden en heden van dit wereldconcern.

Het programma van deze middag is als volgt.

14.00 Ontvangst met koffie of thee.

14.30 Welkom.

14.40 Het verleden. In vogelvlucht zal de ontwikkelingen van het bedrijf gepresenteerd worden met het accent op de vestiging in Vreeland. Door Thad Hecker, voormalig medewerker bij van Leer, waarvan 17 jaar in het buitenland.

15.20 Pauze. Tijdens de pauze kan in groepen de productie bezichtigd worden.

16.20 Het heden. Ingegaan zal worden op de huidige activiteiten (wat wordt er geproduceerd), de organisatie, vestigingen, etc. Zie voor nadere informatie www.Greif.nl Door Edwin Kielestein, Factory manager Vreeland

16.50 Napraten onder het genot van een hapje en drankje. 17.30 Einde

U kunt zich aanmelden door een e-mail met naam bedrijf, contactpersoon en adres te versturen naar dongenac@hetnet.nl. Bijdrage € 5,00. Na opgave via e-mail volgt een verzoek tot betalen. Vriendelijke groet. Ad van Dongen