Recreatieve Poorten

Uit Vecht.nl
Ga naar: navigatie, zoeken

Recreatieve poorten: stand van zaken 2011-11-11 - http://www.landschaperfgoedutrecht.nl - http://www.utrechtsevechtenweiden.nl/

Het doel van dit project is het ontwikkelen van recreatieve poorten in de Vechtstreek die toegang geven tot de culturele poorten (met andere woorden u). Wij richten ons hierbij op de cultuurrecreant inclusief de ‘latent geïnteresseerde cultuurrecreant’. Dus de recreant die naar de Vechtstreek komt om bijvoorbeeld te wandelen en te fietsen. We willen hen laten zien dat de Vechtstreek ook op cultuurhistorisch gebied veel te bieden heeft.

Uiteraard is ‘de recreant’ als doelgroep nogal breed. We zullen deze doelgroep nog moeten segmenteren in bijvoorbeeld ouders met kinderen en actieve 50+ -ers.

De recreatieve poorten zijn fysieke plekken in het gebied. Plekken waar recreanten het gebied binnenkomen en van hun auto kunnen overstappen naar fiets, benenwagen, kano, paard, schaats etc. Die plekken moeten dus aan de rand van het gebied liggen, in de buurt van snelweg/station en er moet informatie verkrijgbaar zijn over wat er zoal in het gebied te beleven is. Het verstrekken van deze informatie gebeurt op verschillende manieren.

- Via een website. Een digitale kaart waarop zowel recreatieve als cultuurhistorische informatie te vinden is.

- Via een mobiele applicatie is deze website ook beschikbaar voor smart phones.

- De website is ook te raadplegen via een ‘zuil’ die te vinden is op een recreatieve poort. Deze zuil heeft een printmogelijkheid voor hen die nog niet in het bezit zijn van een smart phone.

Het bedrijf dat is benaderd voor het ontwikkelen van deze software is Bic Multimedia. Zij hebben een dergelijk project met succes afgerond in Maastricht. Dit is te bekijken op de website http://www.zichtopmaastricht.nl en klik dan rechts op maastrichtmap. Bic Multimedia heeft ook de nieuwe versie van Venster op de Vecht ontworpen.

Voorlopig wordt gedacht aan twee pilotlocaties: Restaurant Vlinders in Loenen en de Maarsseveense Plassen.

Er leven in het gebied veel verschillende ideeën over de recreatieve poorten in de streek. Het is duidelijk dat met het maken van een website, het ontwikkelen van een mobiele applicatie en het plaatsen van een zuil dit project nog niet geslaagd is. Sterker nog, het project staat met deze producten slechts in de startblokken.

Doel is dat dit een breedgedragen project in de streek wordt. Dat ondernemers met elkaar gaan samenwerken om interessante arrangementen voor recreanten te ontwikkelen. Dat ondernemers samen met erfgoedinstellingen en natuurorganisaties tot nieuwe recreatieve initiatieven komen. Mogelijk kunnen er workshops en excursies worden georganiseerd voor regionale ondernemers naar een streek waar dit concept al langer loopt. Hierbij zijn uw ideeën uiteraard ook van harte welkom.

Projectleiding: Eefje Smit - Landschap Erfgoed Utrecht - e.smit@landschaperfgoedutrecht.nl of 030-2219727.