Commissie voor de Vecht en het Oostelijk en Westelijk Plassengebied VPC
> Opgericht 1936, stichting sedert 1940
> Postbus 5347 - 1380 GH Weesp - - vpc@vecht.nl
Jaargang 9, Nummer 1
Mei 2010
  Met in deze editie de volgende onderwerpen:





VRIENDENOCHTEND
VECHT-POSTZEGELS
BLOEMENDALERPOLDER STIL GELEGD?
KRAIJENHOFFBRUG
BAGGEREN VAN DE VECHT
BIO-INDUSTRIE
BOMENBELEIDSPLAN
VECHTOEVERS
STICHTSE VECHT
HISTORISCHE BUITENPLAATSEN 2012
VENSTER OP DE VECHT
KORT NIEUWS
BOEKEN/PUBLICATIES
VRIENDEN-DONATIE
COLOFON
VRIENDENOCHTEND 2010

Op zaterdagochtend 5 juni 2010 bieden wij de Vrienden van de Vecht weer enkele bijzondere excursies aan. Programma:

Planetarium in Oud-Zuilen
U bezoekt het planetarium in het statige woonhuis Zuylenburgh in Oud-Zuilen en u neemt een kijkje in de historie van dit huis waarover uw gids, mevrouw Juliette Jonker, veel te vertellen heeft. Het planetarium in Oud-Zuilen is een replika van het planetarium van Eise Eisinga in Franeker, gebouwd door klokkenbouwer Piet de Ruiter.

Park van de buitenplaats Vrederijk in Loenen
Sommige Vrienden hebben enkele jaren geleden al een kijkje genomen in het toen in aanleg zijnde park van de nieuwe buitenplaats Vrederijk in Loenen. Opnieuw zal landschapsarchitect Jörn Copijn, die mede verantwoordelijk is voor het ontwerp van het park, de Vrienden rondleiden in dit inmiddels goeddeels aangelegde fraaie landschapspark.

Vaartocht Loenderveense Plas
Dit waterwingebied van Waternet is niet zo maar te bezoeken. Elk jaar weer genieten vele Vrienden van de vaartocht over deze bijzondere natuurplas. De deskundige gids laat u zien hoe interessant het winnen van ons kwalitatief hoogstaande drinkwater is en voert u over de Loenderveense Plas met zijn heel bijzondere natuurwaarden in de vorm van waterplanten, amfibieën en vogels.

Inschrijven onder de koffie
De formule van de Vriendendag is als volgt: om ca 9.00 uur verzamelen en onder het genot van een kopje koffie inschrijven voor een excursie. En: voor elke excursie is een maximaal aantal deelnemers vastgesteld, dus vol is vol!

Broodjeslunch aan de Vecht
Na de excursies is er van ca 12 - 13 uur voor alle deelnemers een lunch. Zo kunt u uw excursie-ervaringen onder het genot van een drankje en broodje uitwisselen met de andere Vrienden van de Vecht. Plaats voor het inschrijven en de lunch is dit keer bij Kees Beelaerts van Blokland (hovenier en lid van het Gilde van tuinbazen én lid van de Vechtplassencommissie) en Melle Wierper (tuinontwerpster) op hun prachtige woon/werkadres aan de Vecht: Bergseweg 18, 3633 AK Vreeland.

Aanmelden
Aanmelden voor de Vriendendag kan per mail vriend@vecht.nl of telefonisch: 0294 480000. De kosten voor de vriendenochtend bedragen € 15,- incl. lunch. Vanzelfsprekend zijn kinderen en introducés (misschien toekomstige nieuwe Vrienden?) van harte welkom.


VECHT-POSTZEGELS

Als u behalve e-mails ook nog wel eens een kaart of brief verstuurt, wilt u de envelop misschien extra mooi maken met een bijzondere postzegel. De Vrienden van de Vecht kunnen voor u een velletje met 10 postzegels laten maken met daarop een fraaie Vechtbrug. U kunt de postzegels bestellen bij een van de leden van de Vechtplassencommissie (zie www.vecht.nl) of via info@vecht.nl. De kosten zijn € 5 voor een velletje met 10 postzegels van 44 cent, exclusief verzendkosten. De postzegels zijn ook verkrijgbaar tijdens de Vriendendag, zaterdag 5 juni aanstaande.
BLOEMENDALERPOLDER STIL GELEGD?

We vieren bijna het tweede lustrum van de plannen voor de Bloemendalerpolder en terugkijken levert geen feestelijke stemming op. Dat er voor het herinrichten van een polder met zo'n grote woningbouwopgave stevig gepolderd moet worden, is onvermijdelijk. Maar dat zou geen betrekking mogen hebben op fundamentele uitgangspunten als het realiseren van de 'tweederde groen/blauw'-norm uit de Nota Ruimte en de latere streekplanuitwerking van 2006. Van de 490 hectare is 330 hectare bedoeld om 'groen' of 'blauw' in te richten. Hierbij zou het gaan om een robuust natuur- en recreatiegebied, van betekenis voor zowel Amsterdam als Muiden en Weesp. Vanuit landschappelijk oogpunt had dit gebied nog een extra betekenis: het behoud van de open ruimte tussen Muiden en Weesp, niet in de vorm van een parkachtige villawijk, maar meer in de vorm van een Vechtplas of Vechtweidelandschap.

Welnu, van deze idealen is in het concept-masterplan van 26 januari 2010 weinig overgebleven. Om enigszins in de buurt te komen van de 'tweederde groen/blauw'-norm wordt ieder snippertje berm en sloot langs de wegen en tussen de bebouwing meegeteld en dan nog wordt het niet gehaald. Met een beroep op de moeilijke economische en financiële omstandigheden wordt bovendien zelfs de Vechtzone bedeeld met appartementenconstructies waarvan men hoopt dat de naam buitenplaats of koetshuis het leed zal verzachten.

Terugblikken op dit tweede lustrum is niet erg opwekkend. En vooruitkijken? Misschien is diezelfde financiële crisis hier wel een vermomde zegen. Een meer stedelijke bebouwing aansluitend bij Weesp blijft mogelijk. Maar wellicht moet men het daar dan bij laten. Liever geen 'nieuwe natuur' ten koste van de open ruimte, maar een combinatie van water en weiden die recht doet aan dit mondingsgebied van de Vecht. In deze geest heeft de VPC dit voorjaar een zienswijze ingediend, na te lezen op www.vecht.nl.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de provinciale bemoeienis met de polderinrichting die er voorlopig voor heeft gezorgd dat het Bloemendalerpolder-project is 'stil' gelegd. Misschien maar stil houden.



KRAIJENHOFFBRUG

Een recente provinciale kaart van het Groene Uitweg-gebied met daarop onder meer fietsroutes, laat al een verbinding zien over het Amsterdam Rijnkanaal (ARK) ter hoogte van Nigtevecht. Voorlopig zullen fietsers nog voor de onoverbrugbare kloof van het brede en drukbevaren kanaal komen te staan, maar er gloort hoop. Na jaren van plannen maken en onderzoek doen naar mogelijke locaties en brugvormen kunnen de betrokken partijen - te weten de twee provincies, de gemeenten Loenen en Abcoude, Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat (RWS) - zich nu ogenschijnlijk vinden in de keuze van een zeer markante plek:

daar waar het kanaal en de verbinding met de Vecht zich splitsen. Dat moet, zowel vanaf het land als vanaf de beoogde brug, spectaculaire vergezichten gaan opleveren. Het is dan ook begrijpelijk dat er veel zorg en aandacht is voor de vorm en constructie van zowel de brug als de opgangen. De prominente plek verdient dat.

Eerdere suggesties om te denken aan een Baileybrug-vorm vanwege het militaire karakter van het waterlinieverleden van dit gebied, zijn gelukkig van de baan. De boogbruggen zijn een belangrijk kenmerk van het ARK en besloten is om daarbij aan te sluiten. Ieder moment kan het beeldkwaliteitsplan van Aletta van Aalst - gemaakt in opdracht van RWS - worden gepubliceerd, waarin ongetwijfeld het belang van samenhang tussen de vele bruggen over het kanaal zal worden benadrukt. Zie www.alettavanaalst.nl

Zo blijft als laatste dilemma over: de constructie van de brug - materiaalkeuze, onder andere van belang in verband met de milieubelasting en het onderhoud - en de vorm van de opgangen, die een grote hoogte moeten overbruggen. De locatiekeuze vraagt om bijzondere aandacht voor deze toegangen. Die bevinden zich aan de Abcoude-zijde nabij het fort Nigtevecht en aan de Nigtevechtse kant op het landhoofd dat kanaal en Vechtverbinding splitst. Beide plaatsen vragen om maatwerk.

Op instigatie van de Rijksadviseur voor het Landschap Yttje Feddes hebben de meest betrokken instanties zich hierover de afgelopen maanden in twee ateliersessies beraden. Dit atelierproces oogt wat geheimzinnig, maar een dezer dagen zijn de bestuurders aan zet om een keuze uit de verschillende ontwerpen te maken. En daar zullen onder andere de dorpsraad van Nigtevecht en de Vechtplassencommissie bij betrokken zijn. De Vechtplassencommissie sprak eerder haar voorkeur uit voor het 'lichte' ontwerp van Rogier de la Rive Box maar is zeer benieuwd naar de alternatieven die in de ateliers ter tafel zijn gekomen.

Zie verder; http://www.vecht.nl/wiki/index.php/Kraijenhoffbrug
HET BAGGEREN VAN DE VECHT

Eindelijk is het zover, de Vecht wordt uitgebaggerd van Muiden tot Utrecht. Dit is het laatste, en belangrijkste, deel van het Restauratieplan Vecht (RPV), zoals het was afgesproken bij de overgang van het beheer van de Vecht van Rijkswaterstaat naar het Hoogheemraadschap AGV. Het duurde alleen even voor het geld beschikbaar was. Het besluit om te baggeren is een felicitatie waard aan iedereen die de Vecht een goed hart toedraagt!

Met dit uitbaggeren wordt in de komende jaren al het vuil dat zich verzameld heeft op de bodem van de Vecht, verwijderd. Dit betekent in de toekomst minder algengroei in het water en dus helderder water. Ook alle andere verontreinigingen uit de zestiger en zeventiger jaren worden opgeruimd, zoals zware metalen en organische microverontreinigingen.

Een probleem is 't Slijk, tussen Maarssen en Breukelen. Deze kom is als stortplaats gebruikt voor allerlei afval en het is een probleem hoe dit op te lossen. Weghalen zou het beste zijn, maar welke risico's loopt men daarbij, zowel financieel als ook milieutechnisch? De Vechtplassencommissie heeft in een gesprek met Waternet aangedrongen op een oplossing voor dit probleem op een voor het milieu verantwoorde manier. De Vechtplassencommissie heeft in hetzelfde gesprek aangedrongen op een landschapsplan voor de oevers, waarbij nog eens goed wordt gekeken naar de oeverlandjes, de rietvelden en de andere elementen die de oevers verrijken. Dit aspect sluit goed aan bij het project 'Vechtoevers, zien en gezien worden'. In dit project van de Vechtplassencommissie wordt ook veel aandacht geschonken aan de inrichting van de oevers. Een aaneensluiting van beide projecten zou kunnen leiden tot een fraai landschapsplan voor de hele Vecht.
BIO-INDUSTRIE LANGS DE VECHT

In de weilanden langs de Vecht ziet de Vechtplassencommissie het liefst koeien en schapen. 'Grondgebonden' veeteelt is namelijk een van de waardevolle kenmerken van de Vechtstreek. Het zou dan ook te betreuren zijn als de grondgebonden veeteelt plaats moet maken voor de bio-industrie, zoals nu in het buitengebied van de gemeente Loenen aan de orde is. De provincie en de gemeente voeren al langere tijd beleid waarbij bio-industrie in dit deel van de Vechtstreek is uitgesloten. Desalniettemin heeft de gemeente Loenen gemeend een bouwvergunning af te moeten geven voor de bouw van een vleesvarkensstal ten behoeve van 1300 vleesvarkens. De gemeente beroept zich op jurisprudentie waarin bepaald is dat de aanvrager van een bouwvergunning recht heeft op wat er gebouwd mag worden volgens het bestemmingsplan dat geldig was ten tijde van de vergunningaanvraag. Dat we intussen 12 jaar verder zijn sinds de aanvraag, hoeft de vergunningverlening blijkbaar niet in de weg te staan. De Vechtplassencommissie meent dat moet worden uitgegaan van het huidige bestemmingsplan, dat de bouw van de vleesvarkensstal niet toelaat. Daarvoor zijn meer dan genoeg juridisch valide argumenten, die wij binnenkort tijdens een hoorzitting zullen toelichten. Bovenal geldt, dat dit deel van de Vechtstreek niet gediend is bij bio-industrie en verdere verdichting van het landschap door de bijbehorende bedrijfsgebouwen. Het gebied valt immers niet voor niets onder de bescherming van de nationale landschappen en de Ecologische Hoofdstructuur.
HET NIEUWE BOMENBELEIDSPLAN VAN DE GEMEENTE MAARSSEN

De gemeente Maarssen heeft een nieuw bomenbeleidsplan opgesteld. Het gemeentebestuur wil daarmee komen tot duurzaam beheer van het bomenbestand. Het nieuwe beleid houdt in dat monumentale bomen extra worden beschermd. Die bescherming geldt ook voor karakteristieke bomen die (nog) niet monumentaal zijn, maar het wel waard zijn om te beschermen. Daaronder vallen veel karakteristieke bomen in particuliere tuinen; de eigenaren daarvan waren praktisch allen bereid deze bomen op de gemeentelijke lijst te laten plaatsen. Daarnaast geldt de bescherming voor bomen waarvan de structuur is vastgelegd; dit betreft vooral rijen bomen langs lanen en wegen. De kapvergunning voor de overige bomen, hoofdzakelijk particuliere bomen, wordt afgeschaft.

Het bomenbeleidsplan bevat aanbevelingen voor een structurele verbetering van de kwaliteit van de bomen op lange termijn. Het algemene doel is bomen voldoende groeiplaats bieden, zowel ondergronds als bovengronds, en een groot kroonvolume ontwikkelen; dit betekent dat er soms sprake is van minder stammen maar wel van veel meer kroonoppervlak.

Het bomenbeleidsplan is te vinden op de website van de gemeente Maarssen http://www.maarssen.nl/content.jsp?objectid=19111
VECHTOEVERS, ZIEN EN GEZIEN WORDEN

Doel van het project is de visuele en fysieke relatie tussen de Vecht en de Vechtoever te herstellen en de karakteristieke waarden van de Vechtstreek weer zichtbaar te maken.

In de vorige nieuwsbrief konden we melden dat de provincie Utrecht subsidie had verleend, maar dat de andere overheden (de Vechtgemeenten en het Hoogheemraadschap AGV) nog geen toezeggingen hadden gedaan. Inmiddels hebben alle overheden (Maarssen, Loenen, Breukelen en AGV) toegezegd aan het project bij te dragen, hetzij in financiën, hetzij in natura of beide. Het heeft even geduurd, maar nu beschikken we over voldoende middelen om het volledige projectplan uit te voeren.

De projectgroep is daarmee ook energiek aan de slag gegaan. Wat hebben we intussen gedaan?
- Op 28 januari j.l. hebben we een informatieavond gehouden voor alle oostelijke Vechtoeverbewoners tussen de Machinekade en de Nieuweweg. De avond was zeer goed bezocht en verliep bijzonder positief. Het project kan rekenen op een stevig draagvlak.
- Voorafgaand aan deze avond was er al een bewonerscommissie gevormd, waarmee een plezierig contact werd onderhouden. In deze commissie zitten de heren A. Schulp, J. van 't Hek en J.W. Gunning.
- Op zaterdag 13 maart werkten circa 45 vrijwilligers aan het opschonen van de oostelijke Vechtoever tussen de Machinekade en de Nieuweweg. Daaraan voorafgaand is er contact geweest met nagenoeg iedere Vechtoeverbewoner, omdat zij als eigenaren natuurlijk toestemming moesten geven om onderhoud te plegen op hun stukje Vechtoever. De overgrote meerderheid van de bewoners reageerde positief. De werkdag werd geopend door de wethouders van Maarssen en Breukelen. De dag werd afgesloten met erwtensoep en roggebrood in Geesberge, aangeboden door de heer Heinsius.
- Onder begeleiding van Jörn Copijn en met hulp van Hans van Bemmel (museum Maarssen) werken we aan een streefbeeld van de Vechtoever.
- Onder afstemming met de projectgroep van het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) Maarssen bereiden we het deel van het projectplan voor, dat voorziet in een inventarisatie van / onderzoek naar relevante (cultuurhistorische) gegevens.

Tot slot: doordat het verwerven van de bijdragen van de gemeenten en waterschap meer tijd kostte dan gedacht, hebben we aan de provincie Utrecht gevraagd om de looptijd van het project Vechtoevers met een jaar te verlengen. De provincie heeft inmiddels toestemming gegeven.
STICHTSE VECHT OP DE 10E PLAATS VAN DE GROTE MONUMENTEN GEMEENTEN

Met rond de 690 rijksmonumenten, vele gemeentelijke monumenten en 9 beschermde dorpsgezichten staat Stichtse Vecht te midden van Delft, Groningen en Deventer op de 10e plaats van de landelijke lijst van grote monumenten-gemeenten.

Bij zijn uitspraak: : "De Vechtstreek, exponent van de Gouden Eeuw, toeristische parel van de 21e eeuw, met de grootste zorg beheren." doelde Dirk Sijmons, voormalig Rijksadviseur landschap, op het rijke en zeer gevarieerde monumentale bezit dat een wezenlijk onderdeel is van de waarden en de identiteit van het cultuurlandschap van de Vechtstreek.

Het zijn deze waarden die ons binden; zij vormden een belangrijke motivatie voor de vorming van de gemeente Stichtse Vecht. Het komt er nu op aan de zorg voor ons cultureel erfgoed te borgen in de structuur van de nieuwe gemeente.

Daarom dringen de Vechtplassencommissie, de werkgroep Monumenten van het Cultuurplatform Vechtstreek en de Bond Heemschut in samenspraak met het Oudheidkundig Genootschap Niftarlake, Duurzame Vecht en de historische kringen er bij de colleges van B&W op aan dat de nieuwe gemeente een adequaat ambtelijk apparaat krijgt en een eigen commissie van Welstand en Monumenten.
THEMAJAAR HISTORISCHE BUITENPLAATSEN 2012

Voor de Vechtstreek, de bakermat van de buitenplaats uit de Gouden Eeuw, biedt het themajaar een uitgelezen kans dit belangrijke deel van ons cultureel erfgoed extra aandacht te geven. In de Canon van Nederland dient Goudestein zelfs als voorbeeld. Maar het gaat om veel meer dan het stereotiepe verhaal van de rijke Amsterdamse koopman en projectontwikkelaar. Kenmerkend voor onze buitens is het ensemble van het hoofdhuis dat diende als tijdelijk zomerverblijf, met enkele ondergeschikte bijgebouwen als oranjerie of theekoepel en verder tuin, boomgaard en park, dat vaak eeuwen lang als eenheid is beheerd en onderhouden en nog als zodanig is te herkennen. Buitenplaatsen zijn onmisbaar in het Nederlandse cultuurlandschap. De meerwaarde ervan in al zijn facetten moet beter worden onderkend. Doel van het themajaar is om door publieksgerichte activiteiten de kennis en de betrokkenheid bij de historische buitenplaatsen te vergroten en daarmee het draagvlak voor behoud en ontwikkeling van dit culturele erfgoed te borgen.
Uiteraard besteedt de Vechtstreek in 2012 aandacht aan de buitens. Zo zal Niftarlake zijn 100-jarig bestaan vieren met deelname aan een tentoonstelling over buitenplaatsen in Kasteel Groeneveld, stelt Slot Zuylen dat jaar tuin en park centraal en zal ook Venster op de Vecht veel aandacht aan de buitenplaats besteden.

Voor meer informatie: kijk op en reageer via de website www.buitenplaatsen2012.nl



VENSTER OP DE VECHT

Nieuwe opzet voor Venster op de Vecht
Na veel werk achter de schermen wordt deze zomer een start gemaakt met de vernieuwing van Venster op de Vecht. Hoewel al heel veel te zien is, draagt de website toch de sporen van onderzoek. Dat is weliswaar inherent aan het ontwikkelen van een generiek model, maar gaat ten koste van de overzichtelijkheid. Dankzij gulle gevers is het nu mogelijk de website geheel te vernieuwen, uiteraard met gebruikmaking van wat er al is. Wij hebben gekozen voor een introductie op de landschappen zoals die er nu zijn. Die bieden de aanknopingspunten om de achtergrond toe te lichten en de verbanden te leggen. Bij de vernieuwing van de website gaat Venster op de Vecht samenwerken met het bureau Blue Imprint (verzamelen van gegevens, schrijven van teksten) en het bureau BIC (bouw van de website). Door mee te werken aan www.zichtopmaastricht.nl/ deed BIC al ervaring op met de visualisatie van de biografie van een gebied.

Tot de gulle gevers behoren de gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen, Maapron bv, Rabo Rijn en Veenstromen, Cultuurplatform Vechtstreek, Stichting het Groene Land, de Willem van Leusdenstichting, Karel Nagel Fonds, Milieufederatie Noord-Holland en De Utrechtse Schatkamer

De Utrechtse Schatkamer subsidieert visualisatie cultuurhistorie veenweidegebied
De Stichting Venster op de Vecht en Museum De Ronde Venen hebben van de provincie Utrecht op basis van de subsidieregeling 'De Utrechtse Schatkamer' gezamenlijk een subsidie van € 25.000 gekregen. Dit bedrag - dat beide partijen met € 10.000 aanvullen - is bestemd voor de ontwikkeling van een website over de cultuurhistorie van het veenweidegebied in De Ronde Venen en in de Vechtstreek. In dit onderdeel zal ook aandacht worden besteed aan het agrarisch bedrijf, vervening en turfwinning, de vorming van de plassen en de droogmakerijen. Daarnaast komt ook de recreatie aan bod.

Deze visualisatie van het veenweidegebied sluit aan op de algemene introductie van Venster op de Vecht over de landschappen van de Vechtstreek (zie hiervoor). Het beschikbare bedrag zal worden besteed aan het ontwikkelen van een website als onderdeel van Venster op de Vecht. Via een door het Museum De Ronde Venen te maken portal - 'Venster op de Venen' - zal deze website tevens gebruikt kunnen worden door de bezoekers van dat museum. Door dit onderdeel via twee portals toegankelijk te maken, wordt optimaal gebruik gemaakt van de te ontwikkelen website.
KORT NIEUWS

De rotonde bij Broeckland, de entree van Vreedenoord en de twee kastanjes
Met een kort geding bij de rechter heeft de Vechtplassencommissie voorlopig de kap kunnen voorkomen van de twee majestueuze en beeldbepalende paardekastanjes bij de entree van Vreedenoord, langs de Rijksstraatweg in Breukelen. De gemeente zal wachten met kappen totdat een definitief besluit is gevallen over de aanleg van de rotonde. Kap van de twee kastanjes zou nodig zijn, omdat deze de aanleg van de rotonde bij Broeckland niet zullen overleven. De Vechtplassencommissie meent dat er alternatieven zijn om de ontsluiting van de wijk te verbeteren, waarbij de monumentale kastanjes behouden kunnen blijven.

Bouwen in Vechtlandschap
Rond de gemeente Maarssen kenmerkt de Vechtstreek zich door de afwisseling van buitenplaatsen met parkachtige begroeiing en open weidelandschap. De bouw van twee landhuizen met daarbij een parkachtige tuin van 2 hectare aan de rand van het dorp Maarssen leidt in onze ogen tot een ongewenste verdichting van het landschap. Daardoor komen de ernaast gelegen monumentale buitenplaatsen ook minder tot hun recht. Het behoud van open weidelandschap aan de rand van de Vechtdorpen en vlakbij buitenplaatsen vindt de Vechtplassencommissie een groot goed. De provincie en de gemeente onderschrijven het belang, maar hebben toch gemeend toestemming te moeten verlenen voor de bouw van twee landhuizen met een parkachtige tuin. In onze ogen staat dit haaks op het provinciale beleid. Het woord is aan de rechter.

Wisseling van de Wacht bij de Vechtplassencommissie
De Vechtplassencommissie neemt na jarenlange trouwe dienst afscheid van Cor van den Bosch, Jaap Dorgelo en Ineke Dukes. Dank voor jullie waardevolle bijdrage! Ineke blijft overigens nog wel aan als honorair-bestuurslid. De commissie verwelkomt Jaap van 't Hek, Albert Hooijer en Els van Nieuwkerk.



BOEKEN / PUBLICATIES

Boerenverstand
Opmerkelijke zin uit het boekje Boerenverstand: 'De traditie van verrommeling kan in stand worden gehouden'. De kunstenaars Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens deden onderzoek naar de landhekken in de Vechtstreek. Over het belang van het landhek als klein maar karakteristiek landschapselement. De foto's en tekst van Berkers, Hoogendijk en Van der Linde laten de verhalen achter de hekken zien. Mooi project! Uitgave 2010 - isbn 9789081490214 - € 14,- + € 1,76 porto - te bestellen via http://www.cbk-utrecht.nl/index.cfm?art_id=609

De grote Uitleg van Amsterdam: Stadsontwikkeling in de zeventiende eeuw Jaap Evert Abrahamse
Amsterdam onderging in de Gouden Eeuw een explosieve groei. Tussen 1585 en 1685 vervijfvoudigde de stad zich en nam de bevolking toe van minder dan 30.000 tot rond de 200.000. Over de transformatie die de stad doormaakte en hoe het stadsbestuur er in slaagde dit proces in stedenbouwkundig, infrastructureel, logistiek en financieel opzicht in goede banen te leiden, is het proefschrift van Jaap Evert Abrahamse nu als schitterend, rijk geďllustreerd boekwerk uitgegeven. Deze ontwikkeling had grote invloed op de omgeving, denk aan de zandwinning in 's-Graveland en aan de bakstenen, dakpannen en turf die uit de Vechtstreek werden aangevoerd. Ook de Vecht zelf speelde een actieve rol. Niet alleen als leverancier voor drinkwater, maar ook om het vuile water uit de grachten te spoelen en om de kooplieden-patriciërs per trekschuit naar hun buitens te vervoeren. Hoewel weinig aandacht aan deze aspecten wordt geschonken, toch een aanrader. isbn 978 90 6868 491 9

Dorpsvisie Nigtevecht:
Een boekwerk in 'eigen beheer' uitgegeven door de dorpsraad van Nigtevecht onder de titel 'Waar willen we heen?'. Nigtevecht mag zich gelukkig prijzen onder haar inwoners een aantal bezielende gangmakers te treffen dat de koppen bij elkaar heeft gestoken om op deze vraag een antwoord te formuleren. Hulde aan dit initiatief, aan het proces en het resultaat. Het laat ook zien dat aan het proces van bestuurlijke herindeling een lokaal tegenwicht kan worden geboden. Ook digitaal te raadplegen via http://www.vecht.nl/downloads/Dorpsvisie-2010-03-15.pdf



VRIENDEN-DONATIE 2010

Een dezer dagen ontvangt u per email - in enkele gevallen per brief - de uitnodiging om de jaarlijkse donatie van € 15,- of desgewenst meer over te maken op ING 256092 tnv Vechtplassencommissie/Vrienden van de Vecht te Vinkeveen. Vrienden die ons eerder een machtiging zonden om de donatie te incasseren - en zij die dat aslnog willen doen - krijgen bericht zodra die incasso aanstaande is.








COLOFON

Layout
vecht.nl


Eindredactie
Els van Nieuwkerk
Postbus 5347
1380 GH WEESP
elsvannieuwkerk@planet.nl


Technische realisatie
Driebit, Amsterdam


Adres
Commissie voor de Vecht en
het Oostelijk en Westelijk Plassengebied
Postbus 5347 - 1380 GH Weesp
vpc@vecht.nl
of: Clarenburg 9 - 3621 GA Breukelen
vechtplassencommissie@hetnet.nl


Donateur = Vriend
Opgeven voor het donateur-schap kan ook via http://www.vecht.nl/?goto=2.3.6
Per 2008 > € 15,- Postgiro 256092 of ABN-AMRO 47.73.52.650 t.n.v. Penningmeester VPC te Maarssen


VechtVisie-Nieuwsbrief digitaal
Opgeven voor de VechtVisie-Nieuwsbrief in digitale vorm kan ook via http://www.vecht.nl/?goto=2.3.7